Ön itt van: Technikai Információk

TECHNIKAI INFORMÁCIÓK

Ne spórolj a levegővel

A nyomásesés elkerüléséhez mindig használjon a szerszám levegőszükségletének megfelelő átmérőjű légkábelt. Ne felejtsük el, ha a szerszám az első néhány kötőelemet tökéletesen a többit pedig nem megfelelő mélységbe dolgozza be, akkor a levegős rendszerben lévő korlátozást kell megszüntetni és nem a nyomást megemelni.

Kenés

A legtöbb Bostitch tűzőgép olajos kenést igényel kivéve néhány típust. Ez a kenés nem téveszthető össze a kompresszor általános olajozásával, mivel ez a kenőanyag nem jut be a légtechnikai rendszerbe. A tűzőgépek kenését szakaszosan ill. folyamatosan is végezheti. A szakaszos olajozás esetén a szerszámba napi több alkalommal kell a kenőanyagot bejuttatni a gép levegős csatlakozóján keresztül. A folyamatos olajozás feladatát a rendszerbe integrált olajozó egység látja el. Használjon Bostitch olajat!

Levegő szabályozása

Használjon szabályozott levegőt, viszont soha ne lépje túl a szerszámra előírt legnagyobb nyomásértéket. A kompresszor tartályában a nyomás, a nyomáskapcsoló által beállított értékek között változik. A nyomásszabályozók állandó nyomást tartanak fenn az eszközön függetlenül attól, hogy ez a nyomásingadozás a forrásban, azaz a kompresszor tartályában fennáll. A legtöbb Bostitch® eszköz, kivéve néhány kartonlezáró, jól fog működni 5,5 és 6,5 bar nyomáson.

A levegő szűrése

A kompresszor tartályában a sűrítési folyamat során a levegő víztartalma kiválik, ezért a felgyülemlett vizet rendszeresen le kell ereszteni. Párás, meleg időjárási körülmények között naponta többször, száraz időben elegendő naponta egyszer leereszteni a vizet. Ezt műveletet a tartály aljára szerelt leeresztő szeleppel tudja megtenni. A leeresztés során a tartályban hagyjon 1-1,5 bar nyomást és akkor nyissa ki a vízleeresztő szelepet és engedje ki a felgyűlt vizet. A szelep visszazárását csak kézzel végezze, soha ne használjon fogószerszámot!

Kompresszor üzemeltetése

A kompresszor használata során rendszeresen ellenőrizni kell a készülék olajszintjét és levegőszűrőjének állapotát. Amennyiben a kompresszort poros környezetben használja, akkor gyakrabban kell tisztítani a levegőszűrőt. Az időközi ellenőrzések során, kérjük vegye figyelembe azt, hogy a használati utasításban előírt olaj és szűrők cseréjét is el kell végezni.

Légtechnikai rendszer

A helyes légtechnikai rendszer kialakításánál törekedjen arra, hogy távoli munkavégzés esetén, mindig a légtömlőt és soha ne az elektromos vezetéket hosszabbítsa meg. A maximális elektromos hosszabbíthatóság adatait a kompresszorhoz mellékelt használati utasítás tartalmazza.

Szakaszos/Szekvenciális és Folyamatos/Kontakt üzemeltetés

A Bostitch® pneumatikus szerszámokat kétféle üzemeltetési mechanizmussal látják el.
Kontakt módon üzemeltethető szerszámokat fekete, a szekvenciálisakat szürke elsütő billentyű jellemzi. Mindkét technológiának sajátos előnyei vannak.
A kontakt működtetés a legjobb, ha nagy mennyiségű gyors szegezésre/tűzésre van szükség, ahol kötőelemek pontos elhelyezése nem fontos.

A szekvenciális üzemeltetés pedig az olyan alkalmazások számára ideális megoldás, ahol a gyors szegezés nem szükséges, vagy a rögzítő elemeket precízen kell beütni.

Önnek, a gyártásához legjobban megfelelő üzemeltetési módot kell kiválasztania.

A kontakt használatnál a gép elsütő billentyűjének folyamatos nyomva tartása esetén, a gép biztonsági orrészének munkafelülethez érintésével a belövő automatikusan kiold minden alkalommal.

A szekvenciális használatnál a gép biztonsági orrészét nyomjuk a felülethez és húzzuk meg az elsütő billentyűt a kioldáshoz. A gép nem old ki újra addig, amíg az elsütő billentyűt el nem engedi. Ezzel tudja megakadályozni a gép akaratlan ismétlését, ami balesetet okozhat.

A pneumatikus rögzítéstechnikai gépeknél leggyakrabban előforduló problémák

A nagy igénybevétel miatt elhasználódott gumi alkatrészek kopása
Nem megfelelő kenés
Szennyeződés vagy víz került a gépekbe vagy a levegős rendszerbe

A fent említett problémák 90%-a megoldódik a tömítések cseréjével és a gép tisztításával a rutin karbantartási eljárás során.

Dolgozzon biztonságosan!

Mindig viseljen megfelelő védőfelszerelést (szemüveg, sisak, kesztyű, fülvédő)!
Soha ne fordítsa a szerszámot sem önmaga, sem mások felé.
Ha az eszköz nincs használatban, húzza le róla a légkábelt.
Mindig ellenőrizze a gépre adott nyomást.
Minden esetben olvassa el a szerszám részletes használati utasítását! 

 

Fogalmak/elnevezések:

Automatikus - Lásd: Trips

Ütéscsillapító - Különleges gumi, amely elnyeli a többlet energiát amit a gép dugattyúja a működés során generál.

Tár – a szerszám azon része, ami a kötőelemeket tárolja

Bevonat - Speciális szabadalmaztatott polimer bevonat, ami úgy működik, mint a síkosító. A beütés során felmelegedve extra tapadóerőt biztosít az adott kötésnek.

Dobtáras szög – A tárazott szögek azon csoportja, amelyeket fém, vagy műanyag kötéssel tekercselnek fel a nagyobb tárolókapacitás érdekében

Vállszélesség – Kapcsoknál a lábak külső élének távolsága

Henger - polírozott hüvely, amelyben a dugattyú / vezető szerelvény halad felfelé és lefelé. 

Mélységállító - eszköz, amely lehetővé teszi az üzemeltetőnek, hogy a rögzítő elemet a megfelelő mélységig dolgozza be. 

Beütő szár - a szerszám belső része, ami a kötőelemet az adott anyagba üti

Kipufogó - Ahol a levegő távozik a szerszámból

Differenciált szelep – a szerszám fedél részében elhelyezkedő vezérlő szelep, mely a dugattyú fel-le mozgását szabályozza

Láb – a kapcsok azon része, ami a fába hatol 

Dugattyú - A szerszám azon része ami a levegő segítségével biztosítja a beütőnyelv fel-le mozgását.

Kapocstoló/Szegtoló - Rugós rögzítő eszköz, ami a kilövés előtt a helyére tolja a kötőelemet

Légszállítás – adott időegység alatt szállított levegő mennyisége, melynek értékével elsődlegesen jellemezzük a kompresszorainkat

Síktáras szög – egyenes vonalban, egymáshoz papír vagy műanyag kötéssel tárazott szög

Tacker – a könnyű sorozatú mechanikus tűzőgépek összefoglaló megnevezése

Elsütő billentyű – meghúzásával aktiválja a kioldó szelepet

Biztonági lemez – kioldó szerkezet, amely a felülettel érintkezve aktiválja a kioldó szelepet